Punkaharjun uniikki luolasto

Saimaan Taideluola Retretti on peruskallioon louhittu, nykyisellään lähes 6 000 neliömetrin suuruinen, ainutlaatuinen luolasto, jossa on suuria halleja ja labyrinttimaisia käytäviä yhteensä noin puolitoista kilometriä. Alueella toimi aiemmin Taidekeskus Retretti vuosina 1983–2012.

Saimaan Taideluola Retretti sijaitsee Tuunaansaaressa Punkaharjun kansallismaisemien äärellä, aivan junaradan ja valtatien 14:n vieressä. Luolaston ja puiston kunnostetut alueet, eli kaikki yleisölle käytössä olevat alueet ovat esteettömiä.

Luolaston saneeraus ja kaavauudistus

Retretin uusi nousu käynnistyi vuonna 2018, kun pääomistaja Sinikka Mäkelän johdolla aloitettiin mittava saneerausprojekti ja Retretin kehittäminen. Samana vuonna käynnistyi myös tapahtuma- ja ravintolatoiminnan pilotointi paikallisen Luola Events Oy:n toimesta. Luolaston saneerauksella parannetaan mm. toiminnallisuutta, energiatehokkuutta ja turvallisuutta. Saneerausten on suunniteltu palvelemaan pitkälle tulevaisuuteen.

Tällä hetkellä noin puolet tiloista on saneerattu. Lisäksi maan päältä on purettu vanhoja huonokuntoisia rakennuksia pois ja uudistettu puistoalueita. Luolaston digitaalinen elämysalue on lähes valmis ja se kattaa noin puolet luolastosta.

Tapahtuma-areenan ja ravintosalin remontit ehdittiin myös aloittamaan. Niiden valmistumisen jälkeen Retretin tapahtumatoiminta, sekä yritys- ja yksityistilaisuudet käynnistyvät täysipainoisesti.

Kaavauudistus

Saneerauksen ohella Retretille on laadittu myös pidemmän aikavälin kasvu- ja kehityssuunnitelmia. Luolaston saneeraus ja ympärivuotisen toiminnan käynnistäminen on ensimmäinen vaihe, toinen vaihe liittyy mittaviin uudisrakennusmahdollisuuksiin, joita tuleva kaavauudistus on tuomassa alueelle.

Uusi kaava mahdollistaisi hotelli-, galleria-, koulutus- ja residenssitilojen rakentamisen Punkaharjun Tuunaansaareen, kuvankauniiden järvimaisemien äärelle.