Saimaan Taideluola Retretin peruskorjaus on keskeytetty – näyttelyä ei välttämättä avata kesäkuussa

Suomen yhden tunnetuimman matkailukohteen, Retretin saneeraus on jouduttu keskeyttämään rahoitushaasteiden vuoksi ja näyttelyä ei välttämättä avata kesäkuun alussa.

Punkaharjulla sijaitsevaan taideluolastoon on investoitu parin vuoden aikana jo noin 10 miljoonaa euroa pääosin yksityisen omistajan toimesta. Peruskorjauksen valmistuminen edellyttää kuitenkin vielä 5 miljoonan lisäinvestointia digitaalisen elämysalueeseen sekä Kalliosaliin ja ravintola-alueeseen. Rahoitustilanteen vuoksi Retretin johtoryhmä on päättänyt keskeyttää peruskorjauksen ja näyttelyn sisällöntuotannon sekä lomauttaa Retretin oman henkilökunnan suurelta osin toistaiseksi. Saneerausurakan keskeytys  on sovittu yhdessä pääurakoitsijan kanssa.

Taustalla on edesmenneen suursijoittaja Kai Mäkelän perinnönjakoon liittyvän prosessi, joka on vaikeuttanut Retretin peruskorjaukseen kaavailtujen varojen käyttöä. Tahtotila luolaston omistajilla on hankkeen eteenpäin viemisestä edelleen vahva. Retretti etsii parhaillaan uusia sijoittajia hankkeeseen, mutta akuuttiin rahoitustilanteeseen keskusteluista toistaiseksi ei ole löytynyt kestävää ratkaisua.

– Tärkeintä on seuraavaksi saada luolaston mittava remontti valmiiksi, jotta liiketoimintaa pystytään harjoittamaan koko taideluolaston alueella. Retretin taideluolaston toiminta on suunniteltu jatkumaan vuosia ja vuosikymmeniä, joten monipuolinen omistajuus olisi merkittävä vahvuus kotimaan matkailun kaiken aikaa kasvaessa, Retretin toiminnanjohtaja Jussi Silvennoinen toteaa.

– Keskeytykseen saakka koko saneerausurakka kuten myös Jäätikön arvoitus -näyttelyn sisällöntuotanto etenivät aikataulussa. Ukrainan sodan vuoksi Venäjä-osuus näyttelystä peruttiin, mutta sen tilalle ehdittiin jo hankkia digitaalinen korvaaja. Myös alueen kaavauudistus on edennyt aikataulussaan ja sitä viedään eteenpäin suunnitellusti.

Lisätietoja:
Yhteystiedot